Hooggevoelig schaamteloos subtiel

Hooggevoelig zijn betekend dat je anders bent “bedraad”. Jouw zenuwstelsel is anders afgesteld en kan heel subtiele prikkels waarnemen. Hierdoor ervaar je de wereld om je heen veel intensiever. Afhankelijk van de context waarin je bent opgegroeid bouw je gedragingen op om met de hoog sensitiviteit om te gaan.

Een hoog gevoelig persoon, vanaf heden gebruiken we hiervoor de afkorting HSp’er, heeft een passie om anderen te helpen. Van jongs af aan ben je gericht op de ander, de mensen en dieren om je heen. Subtiele verbale en non-verbale uitingen worden geregisterd, behandeld, verwerkt en soms verwoord.

De wereld van de taal is voor de HSP’er maar een heel klein deel van zijn totale wereld. De HSP’er is in staat om ook hetgeen niet wordt gezegd op te pikken en te verwerken en verwoorden tot verbaliteiten. Omdat de HSP’er zo gevoelig is kan deze ook snel angsten, emoties, pijnen en woede ontwikkelen. Al hetgeen hij voelt en of ziet is zo intens dat het soms ook wordt vermeden en indien niet anders mogelijk, geleerd wordt ermee om te gaan.

Een Hsp’er is een helper van mens en dier. Maar voordat hij/zij deze eigenschap volledig tot zijn recht kan laten komen zal er de nodige weerbaarheid en zelfliefde ontwikkeld mogen worden.

We kunnen een ander pas echt helpen als we op de eerste plaats goed voor onszelf zorgen. En met name dit laatste wordt door de HSP’er nog wel eens vergeten. Hij heeft zoveel liefde te geven en daar ook de wens toe. Wanneer deze liefde niet op de juiste manier wordt beantwoord kan de HSP’er zijn hart sluiten. Dit helpt hem om de pijn van afwijzing minder te voelen. Met als resultaat dat hij eigenlijk zichzelf afwijst.

Zelfliefde opbouwen

Weerbaarheid opbouwen door sterk in je eigen kracht te komen is vereist om als Hsp’er je volledige potentieel te kunnen gebruiken. Je zult vaak situaties aantrekken die je helpen om krachtiger en weerbaarder te worden. Situaties waarin je voor jezelf zult moeten opkomen wil je niet onder de voet gelopen worden. Duidelijk je eigen grenzen stellen en uitspreken wat je gevoelens en verlangens zijn.

Dit heet zelfliefde opbouwen. Uiterst belangrijk voor jou als HSP’er. Sporten kan je ook enorm helpen om fysieke kracht en weerstand op te bouwen. Dit zal ook een heel positief effect hebben om je mentale weerstand. Zodra je voldoende mentale weerstand hebt kun je ook de emotionele lading die je nog hebt loslaten. Emoties komen vaak los in situaties waarin je een herbelevingsmoment hebt. Tijdens zo’n moment ervaar je de emoties ten diepste en kun je ze bijvoorbeeld loslaten door te huilen of erover te praten. Dergelijke emoties kunnen ook vooraf gegaan worden door woede. Na woede komt meestal verdriet wat er definitief voor zorgt dat de emotie(s) verdwijnen. De herinnering blijft maar de lading die erop zit vervaagd.

Het opruimen van je emoties is vaak pijnlijk en de meest intensieve taak. Het vergt dan ook de nodige tijd en aandacht om dit te doen. Vaak worden we pas op latere leeftijd met pijnlijke emoties geconfronteerd. Voor die tijd waren ze vaak wel ergens in het onderbewuste aanwezig maar bezaten we de kracht om ze te onderdrukken. Naarmate je ouder wordt, je wellicht meer rustmomenten vindt, of meer triggers ervaart waardoor de emoties worden aangeraakt, komen veel meer emoties aan de oppervlakte.

Toch hadden we als jong kind en jongvolwassenen al vaak momenten waarin deze emoties zich aandiende om uitgezuiverd te worden. Vaak wezen je ouders of je omgeving deze (heftige) emoties af en leerde je ze te onderdrukken. Wellicht schaamde je je voor deze emoties en de tranen die erbij hoorde. Hierdoor heb je je leren afsluiten voor het voelen van deze emoties. Hiermee heb je een hele mooie kans voor opschoning aan je voorbij laten gaan. Waardoor je op latere leeftijd alsnog de kans krijgt om de opschoning te houden.

Emotieverwerking

Het kan heel fijn zijn om je ten tijde van zo’n emotionele opschoning te laten begeleiden. Iemand waarbij de emoties er mogen zijn, die ze niet veroordeeld. Iemand die met je mee kan kijken en een ander licht op je pijnlijke emoties kan laten schijnen. Iemand die je doormiddel van geleide -en visualisatie oefeningen door de pijnlijke momenten heen helpt.

Vanuit mijn eigen ervaring weet ik hoe fijn het is om juist dan hulp te krijgen. Ik bied deze dan ook graag aan voor de mensen die iets dergelijks meemaken. Het is een prachtige manier om nog beter in je eigen energie en kracht te komen. En de volledige helper te worden die je zo graag wilt zijn.